EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Met andere woorden: door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken.

Soms kunnen nare herinneringen niet goed worden verwerkt, waardoor ze een blijvend negatief effect op ons hebben. We noemen dit dan een trauma of traumatische gebeurtenis.
Een traumatische herinnering heeft vaak veel effect op ons welzijn. We reageren er emotioneel op, er komen herinneringen aan beelden, gedachten etc. boven en ons lijf reageert er heel sterk op.
Vaak speelt dit op wanneer we ons in een situatie bevinden die ons er weer aan doet denken door een beeld, geur, geluid of gevoel.

Bij EMDR worden verschillende therapeutische elementen gecombineerd met beurtelingse stimulatie van beide hersenhelften. Dit kan door oogbewegingen, maar ook door piepjes via een koptelefoon of tikjes op bijvoorbeeld de knieën. Zo wordt informatieVERWERKING gestimuleerd.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR bij volwassenen zeer succesvol is en ook bij kinderen zijn de uitkomsten veel belovend (EMDR wordt al langer toegepast op volwassenen, dus hier zijn meer en langere onderzoeken naar gedaan). Klachten verminderen of verdwijnen helemaal. Daarnaast toont onderzoek ook aan dat dit resultaat blijvend is.
EMDR is de meest onderzochte behandelmethode op het gebied van traumaverwerking.

Belangrijk:
Na afloop van een sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dit kan ook betekenen dat er nieuwe beelden of gevoelens naar boven zijn gekomen. Het is goed te weten dat dit in de regel niet langer duurt dan 3 dagen, dan ontstaat er een nieuw evenwicht.
Bij nieuwe herinneringen beveel ik aan een dagboekje bij te houden, zodat je deze mee kunt nemen naar de volgende sessie. 

EMDR is een bewezen effectieve methode waarbij de klachten verminderen of verdwijnen. Dit resultaat is blijvend. 
Omdat EMDR snel werkt zijn 3 tot 5 sessies bij bijvoorbeeld een enkelvoudig trauma vaak al genoeg.